Szex blog

Mi állhat az erekciós problémák hátterében?

2022.06.16 13:00
Mi állhat az erekciós problémák hátterében?

A merevedési zavar sok férfi mindennapjait keserítheti meg. Hatással van a párkapcsolatra, így önértékelési, pszichés problémákhoz vezethet, a saját szexuális vágy sem elégül ki, aminek negatív hatásai vannak, könnyen frusztrációt eredményez.  Az erekciós problémák hátterében fizikai és nem-fizikai okok is állhatnak, amik gyakran kapcsolatban vannak egymással. Emellett egyes betegségek első tünetei is lehetnek. Nézzük meg, mi állhat az erekciós problémák hátterében és hogyan kezelhetjük ezeket!

Mi az erekció?

 

A hímvessző henger alakú szerv, vizelet kibocsátásra és szaporodásra szolgál. Egész hosszában három szivacsos szerkezetű test fut végig. Ezek közül egymással párhuzamosan halad a két, durva szivacshoz hasonló, barlangos test a pénisz felső részén. Az alsó oldalán pedig egy szivacsos test, ami finomabb, szivacsszerűbb struktúrájú. Ebben a szivacsos testben található a húgycső. Ezen keresztül távozik az ondó és a vizelet a hímvessző végén.

 

A szexuális izgalmat a vegetatív (zsigeri) idegrendszerbe az agy közvetíti, a pénisz ereit ellazítja, ezzel fokozza a véráramlást a péniszbe. A szexuális izgalom gondolatok, szaglás, látvány, hallás, érintés hatására adott idegrendszeri válasz. Ez az idegrendszeri válasz szükséges az erekció kialakulásához és fenntartásához.

 

Szexuális izgalmi idegi impulzusok hatására a hengeres testekbe beáramlik a vér, ezáltal a nyugalmi térfogat a többszörösére duzzad. A hímvessző kiegyenesedik és megmerevedik a hirtelen vérbeáramlás hatására. A szivacsszerű szerkezeteket kitágítja, így létrejön az erekció, vagyis a pénisz „feláll” lehetővé téve a behatolást. Az erekciót a szexuális izgalom hatására a nagyobb mennyiségű folyamatos véráramlás tartja fenn. A pénisz ejakuláció, vagyis a magömlés hatására - vagy mikor a szexuális izgalom elmúlik - elernyed, a szivacsos szövetből a többlet vér kiáramlik.

 

Ha ezeket a tényezőket bármi megzavarja, merevedési zavar, impotencia alakulhat ki.

 

Mik lehetnek az erekciós problémák okai?

 

Az erekciós problémák hátterében állhatnak fizikai (testi) és nem-fizikai (pszichés, lelki) okok.

 

Fizikai okok lehetnek bizonyos vényköteles gyógyszerek mellékhatásai, kardiovaszkuláris megbetegedések, cukorbetegség miatt kialakuló idegbántalom, hormonális zavarok, gerincvelő-sérüléssel járó törés, prosztatarák miatti műtét, szklerózis multiplex, elhízás, vérkeringésre, izmokra hatással levő betegségek.

 

Nem-fizikai okok közé sorolható a szerhasználat (alkohol, kábítószer), pszichés problémák, stressz, szorongás, de akár a fáradtság is. A pszichés betegségeknek gyakori mellékhatása az impotencia, ugyanakkor az erekciós problémák hátterében állhat még a partnerrel szemben érzett pillanatnyi negatív érzés, aktus közbeni durvaság, érdektelenség, vagy elutasítás. Valójában bármi olyan dolog, ami miatt elkalandozik a gondolatunk, legyen az düh, harag – még ha az nem is partnerünk ellen irányul - ronthatja a szexuális vágyat, így erekciós probléma kialakulásához vezethet.

 

Gyakran a merevedési zavar hátterében álló okok kapcsolatban vannak egymással. Felmerülő fizikális probléma, ami lassítja a szexuális választ, okozhat szorongást, így előidézheti a merevedési zavart.

erekciós problémák

A fizikai és nem-fizikai okokat meg tudjuk különböztetni tüneti szinten. A pszichés eredetű okok hirtelen, helyzetfüggően jelennek meg, jellemző az orgazmus, ejakuláció zavar, hajnali merevedés van, nincs rizikóbetegség és fiatalabb korban is jelentkezhet. Az organikus, fizikai erekciós problémák jó párkapcsolatban is előfordulhatnak, állandósult problémaként jelentkeznek, nincs hajnali merevedés, fokozatosan alakul ki, orgazmus, ejakulációs zavar nincs, van rizikóbetegség, idősebb korban is jelentkezhet.

 

A merevedési zavar kezelése

 

Több módon kezelhetőek az erekciós problémák. Beavatkozásokkal történő terápia lehet öninjekciózás, műtéti megoldások. Beavatkozások nélküli terápia a növényi potencianövelők szedése, legtöbbjüknek a ginzeng, maca, arginin az elsődleges összetevője. Ezek étrend-kiegészítőként megvásárolhatók, nem igényelnek orvosi felügyeletet. Orvos által felügyelt gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással, vákuumos eszközök (péniszpumpa) használatával, pszichoterápia segítségével a merevedési zavar szintén kezelhető lehet.

 

Mind az orvosnál, mind a párkapcsolatban, mind a pszichoterápián fontos a nyílt, őszinte kommunikáció, hiszen a merevedési problémák sikeresen kezelhetőek a kiváltó okok ismeretében. Ha nem tabusítjuk a problémát, újra aktív, boldog és kielégítő szexuális életet élhetünk!