Szex blog

A libidócsökkenés okai

2022.08.24 13:36
A libidócsökkenés okai

Összebújnátok a pároddal, de érzed, hogy fáradt a szexhez? Vagy éppen Te vagy az, aki  inkább húzod az időt az esti rutinnal, csak ne kelljen szerelmeskedni? Kimaradoznak a romantikus vacsik, a randik? Egy idő után folyamatos a szex körüli stressz? Spirálba kerültök, nincs kedvetek hozzá, a kommunikációtok is romlik, nem tudjátok mi a megoldás? A libidócsökkenés többféle betegség tünete lehet. Összeszedtünk nektek néhányat ezek közül. Ha felfeditek a kiváltó okot, könnyebben megtalálhatjátok a megoldást, hogy újra, teljes és kielégítő szexuális életet élhessetek!

A libidócsökkenés lehetséges okai: 

 • Stressz

A libidócsökkenés egyik leggyakoribb oka, a mai, felgyorsult életmódunk egy generációs problémája, a stressz. Egésznapi munka, folyamatos szellemi vagy fizikai leterheltséggel küzdünk. Ezek mellett az okoskészülékek korában állandóan értesülünk a világszerte történő szorongást kiváltó eseményekről. A saját problémáink mellett ezeket is felvesszük, így nem csoda, ha ritka a stresszmentes pillanat az életünkben. Mivel a szex nem csak fizikai aktus, hanem erőteljes érzelmi impulzusokkal jár, így bármilyen negatív élethelyzet, gondolat, érzés, ami zavarhatja a lelki egyensúlyunkat, képes kizökkenteni a meghittségből. Ezek miatt a belső szorongások miatt nehezebben hangolódunk egymásra. Ilyen esetben, próbáljuk megteremteni az intim légkört. Gyújtsunk gyertyát, állítsuk ne zavarj módra a telefont, beszélgessünk párunkkal és adjuk át magunkat egymásnak, az intimitásnak.

 

 • Szorongás, depresszió

Akár a stresszel összefüggésben libidócsökkenés oka lehet a depresszió és a szorongás. Ha depressziós vagy szorongásos epizódok vannak az életedben, nagyon nehezen engeded el magad, állandóan pörgeted az agyad, így nem csoda, ha nem tudsz és nem is nagyon akarsz kapcsolódni a partneredhez. A szeretkezéshez felszabadultság, önátadás kell, ami letargikus állapotban nagyon nehéz. Fontos, hogy adj időt magadnak, ha kell, fordulj szaksegítséghez, hiszen ahogy a kedélyed javul, úgy a nemi vágy is visszajön.

 

 • Testképzavar

Ha nem látod szépnek magad, nem vagy jóban a testeddel, felnagyítod tested apró hibáit, akkor testképzavarral küzdhetsz. A nők több mint 65 százalékára jellemző, hogy nem elégedettek a testükkel. Emiatt lehet, hogy kényelmetlen a meztelenség, bizonyos érintések. Próbáld magad a párod szemével nézni, aki nem csak a testedbe szeretett bele. Ha tudsz tenni azért, hogy javuljon a testképed, étkezéssel, életmóddal, sportolással, tedd meg! Ha a probléma ezen túlmutat, esetleg valamilyen étkezési zavarral küzdesz, ne félj segítséget kérni!

 

 • Egészségtelen életmód

Libidócsökkenés esetén érdemes lehet életmódot váltani. Az alkoholfogyasztás jelentős mértékben negatív irányban befolyásolja a nemi vágyat. Egy pohár bor nem fog megártani, de a mértéktelenül és esetleg hosszútávon fogyasztott alkohol biztos, hogy csak beválallalóssá tesz, de a libidód csökkeni fog.

Az étkezésedre is érdemes odafigyelni, a zsíros, nehéz ételek után beüt a kaja kóma, nem biztos, hogy lesz energiád egy hancúrhoz. Egy romantikus vacsora álljon inkább olyan ételekből, amik fokozhatják a vágyat. Akár egy finom avokádó saláta vagy tenger gyümölcsei.

 

 • Pajzsmirigy problémák

A libidócsökkenés oka nem csak lelki lehet, a problémának testi, hormonális okai is lehetnek. Ilyen például a pajzsmirigyprobléma. A pajzsmirigyünk az egész szervezetünk működésére hatással van, a nemi életet is befolyásolja. Leggyakoribb kísérő tünetei a székrekedés, a krónikus fáradtság, a túlsúly, de megjelenhetnek menstruációs problémák. A pajzsmirigy problémákra szerencsére létezik gyógyszeres kezelés. Orvosi vizsgálat után ez a probléma könnyen kezelhető.

 

 • Alacsony ösztrogén- és tesztoszteron szint

A nemi hormonok csökkenése is befolyásolja a szexuális vágyat. A tesztoszteron bár elsődleges férfi nemi hormon, mégis a mindkét nemnél termelődik. Csökkent libidó esetén érdemes az okokat akár a nemi hormonoknál is keresni.

 

 

 • Prolaktin túltermelődés

Ha hormonális problémára gyanakszunk, érdemes a prolaktin túltermelődést is ellenőrizni, hiszen ez is okozhatja a szexuális vágy hiányát. Terhesség és szoptatás ideje alatt megnő a prolaktinszint, ugyanis a hormon a tejelválasztást serkenti. Ha nem áll fenn terhesség vagy szoptatós időszak, akkor a megemelkedett prolaktin szint, meddőséget, hüvelyszárazságot, menstruációs zavart, vagy tejcsorgást okozhat. Férfiaknál is előfordulhat a hormon túlzott növekedése, ami impotenciát okozhat.

 

 • Menopauza

A változókor miatt is csökkenhet a szexuális vágy, hiszen ilyenkor csökken az ösztrogénszint a szervezetben, emiatt előfordulhat hüvelyszárazság, amitől a szex fájdalmassá, kellemetlenné válik, emiatt is csökkenhet az éreklődés a testiség iránt. A menopauza együtt járhat hőhullámokkal és hangulatingadozással is. Jó hír, hogy a nők nagy része ilyenkor is képes kielégítő szexuális életet élni.

 

 • Hüvelyszárazság

A  hüvelyi szárazság, mint tünetről már esett szó. Kutatások alapján a 18-50 év közötti hölgyek 17%-ának okoz problémát a hüvelyszárazság. A tünetre kézenfekvő megoldás egy tubus síkosító, de mivel a tünet mögött számtalan ok állhat, így, ha a probléma huzamosabb ideje fennáll, egy alapos orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt. A hüvelyszárazságnak lehet lelki oka, amin szakember segítségével lehet túljutni. Az érzelmi ok mellett előfordulhat, hogy más, fizikai elváltozás van jelen. Ilyen lehet például nemi betegség, hormonális ingadozás, ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni.

 

 • Hormonális fogamzásgátlás

Libidócsökkenés oka lehet még a hormonális fogamzásgátlás. A gyógyszeres védekezés nem mindenki számára nyújt teljes megnyugvást, hiszen a fogamzásgátlók csökkentik a petefészek hormontermelését, így az ösztrogénét is, ami a hüvely nedvességét is befolyásolhatja. A hüvelyszárazság okozta fájdalmas szex egyik félnek sem jó. Amennyiben a gyógyszer okozhatja a tüneteidet, mindenképp váltani kell valamilyen más, esetleg hormonmentes fogamzásgátló módszerre. Ebben az esetben is kérd szakorvosod segítségét!

 

 • Cukorbetegség

Hormonális problémákon túl akár a cukorbetegség is okozhat panaszokat. Ha huzamosabb ideig kezeletlen, nem diagnosztizált marad a 2-es típusú diabétesz, akkor az artériák és az erek eltömődhetnek, beszükülhetnek, ami a nemi szervek környékén is csökkenti a véráramlást.

 

 •  Vérnyomás problémák

Vérnyomás problémák esetén ritkán szoktunk gondolni a nemi vágy csökkenésére, pedig a magas vérnyomás okozhat merevedési zavart vagy nehezen elért orgazmust.  A merevedési zavar mellett jellemző az ejakulációs gondok, illetve a csökkent szexuális érdeklődés. Nők esetében pedig szintén a csökkent nemi vágy, a hüvelyszárazság, és az emiatt fellépő fájdalmas együttlét, az orgazmus hiánya.

 

Ha hosszabb ideje tapasztalod, hogy csökken a szexigényed, vagy párod panaszolja a libidócsökkenést, érdemes végiggondolnod az okokat. Randizzatok, hangolódjatok egymásra, próbáljátok meg újra tüzessé tenni a kapcsolatotokat, akár egy izgalmas szexshop termékkel. Beszélgessetek, hogy vajon lelki vagy testi ok lehet a tünet mögött. Ha lelki oknak érzed és nem elég, ha kicsit kikapcsolsz, kicsit többet pihensz, akkor érdemes egy segítő szakemberrel felvenned a kapcsolatot. Vannak, akik kifejezetten erre a problémakörre szakosodtak. Ha úgy érzed, hogy lelki problémád nincs, nem szorongsz többet a szokásosnál, akkor keresd fel a házi orvosodat. Ne aggódj, nem kell előtte szégyenkezned, hiszen a tünet mögött számos olyan ok húzodhat, ami gyógyszeres kezelést igényel. Nem mellesleg partnered is hálás lesz azért, ha pár kivizsgálás után újra visszanyered régi formádat, és újra kielégítő szexuális életet tudtok élni.