Szex blog

Óvszer vagy fogamzásgátló tabletta? Jó, ha tudod, hogy melyik mitől véd!

2022.03.17 13:12
Óvszer vagy fogamzásgátló tabletta? Jó, ha tudod, hogy melyik mitől véd!

A jó szex legfontosabb kelléke, hogy minden résztvevő a lehető legfelszabadultabb legyen, és el tudja magát teljesen engedni, hogy átadhassa magát az élménynek. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy ne kelljen folyamatosan a biztonság miatt aggódni és rettegni a nem kívánatos következményektől. Így tehát kijelenthetjük, hogy a jó szex biztonságos. De milyen módon érhetjük el ezt a biztonságot és melyik módszer mitől véd meg bennünket?

Gyógyszer- kockázatok és előnyök

A fogamzásgátló tabletta egy hormonális módja a védekezésnek. Mivel a hormonrendszer egy nagyon érzékeny része az emberi szervezetnek, ezért sokan idegenkednek a hormontabletták használatától. Bár évek óta kísérleteznek férfiak által szedhető fogamzásgátlókkal, egyelőre ez a megoldás a nőket terheli. A tablettát csak orvosi receptre lehet kiváltani, tehát a szedése előtt fel kell keresni egy nőgyógyászt. Ő a megfelelő előzetes vizsgálatok és az egyéni adottságok alapján segít kiválasztani a megfelelő gyógyszert.

 

Mivel a fogamzásgátló tabletta nem képez semmilyen fizikai akadályt a nemi szervek között, így nem is alkalmas arra, hogy a fertőzésektől megvédjen. Elsődleges feladata a terhesség kialakulásának megakadályozása. Emellett egyik legkellemesebb hatása, hogy a folyamatos hormonszint fenntartásának köszönhetően kiegyensúlyozott és kevésbé problémás vagy fájdalmas menstruációt eredményez.

 

Ezen kívül számos betegség kialakulásának esélyét csökkenti. Gyógyszer szedése esetén minimális például a méhen kívüli terhesség veszélye. A kombinált fogamzásgátló tabletták használata egyfajta védelmet is kialakít a petefészekrák kialakulása ellen és így körülbelül 40 százalékkal csökkenti a betegség esélyét. Ugyanez, ugyanilyen mértékben igaz a méhnyakrákra is, tehát tabletta mellett ennek is sokkal kisebb a veszélye.

 

49-78 százalékkal csökkenti a fogamzásgátló a petefészek-ciszták kialakulásának valószínűségét. Sőt! A női mellekre is jó hatással van a gyógyszer szedése, ugyanis a folyamatosan kiegyensúlyozott hormonháztartásnak köszönhetően, 30-60 százalékkal alacsonyabb a masztopátia és a jóindulatú emlődaganat kockázata. A kismedencei szerveket is védi bizonyos mértékben a tabletta, és így szedése esetén fele olyan gyakran fordul elő petefészek-gyulladás vagy méhnyálkahártya-gyulladás.

 

A hormontartalomnak azonban persze kockázatai is vannak, így bármilyen gyanús tünet vagy mellékhatás észlelése esetén érdemes azonnal felkeresni egy nőgyógyászt.

 

Az óvszer nem csak a nőket, de a férfiakat is védi!

Nem kell ilyen hormonális mellékhatásoktól tartani az óvszer esetében. Ez ugyanis egy mechanikus védekezési mód, tehát fizikai gátat képez a nemi szervek között és nem engedi szabadjára az ondósejteket. Ezzel akadályozza meg a terhesség kialakulását, és emellett ennek a mechanikai akadálynak köszönhetően nyújt védelmet a legtöbb fertőzés ellen is. Így számos betegség, például a HIV vírus vagy a szifilisz világméretű terjedését képes megakadályozni.

 

Ezért egy kapcsolat elején, vagy gyakori partnerváltás esetén mindenképpen érdemes ezt a védekezési módot (is) választani, hiszen sok megbetegedésnek lehetünk tünetmentes hordozói is akár. A gumióvszer használata ráadásul nem igényel különösebb előkészületet, nem kell előtte orvoshoz menni, csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen kéznél. Persze, később, tartós kapcsolatban, hűséges pároknak is érdemes megfontolni a használatát, ugyanis például sok gombás fertőzést olyan szextől független helyzetekben is könnyű elkapni, mint egy strand, WC vagy az intimhigiéniás termékek használata.

 

Érdemes azonban tudni, hogy az óvszer ugyan a legtöbb fertőzéstől véd, de mivel csak a hímvesszőt, illetve annak is csak egy részét borítja, apró sebeken keresztül a nemi szervek környékén vagy akár csók által is megfertőzhetjük egymást bizonyos betegségekkel. Ezért fontos, hogy bármikor, bármilyen gyanús tünetet észlelsz magadon, inkább nézesd meg egy orvossal, nehogy baj legyen belőle!

 

Az óvszertől inkább a férfiak szoktak idegenkedni, pedig a kreatív használata akár izgalmas része lehet az előjátéknak. Ráadásul ma már széles választékban kaphatóak különböző színű, formájú, ízesítésű, síkosított és extrákkal ellátott gumióvszerek is, amik játékosságot vihetnek az együttlétbe. Az óvszer esetében a biztonsághoz és a kényelemhez elengedhetetlen a helyes használat és a méret pontos kiválasztása. Úgyhogy, aki bajnok mérettel rendelkezik és kényelmetlennek érzi a hagyományos gumikat, annak érdemes kipróbálni a speciális méretű óvszereket. Ezek között is található különféle vastagságú, méretű vagy akár potenciagyűrűs változat. Ha pedig cikinek érzed a boltban megvenni, vagy nagy az étvágyad és rögtön a száz darabos kiszerelésre van szükséged, akkor:

Óvsze rendelés, gyors házhozszállítással!