Szex blog

Miért van erekciónk ébredés után?

2023.02.01 11:19
Miért van erekciónk ébredés után?

Ha férfi vagy, akkor nyilván ismerős jelenség számodra is a reggeli merevedés. De tudod-e, hogy mi okozza ezt és milyen szerepet játszik az egészséged megőrzésében? Ha nem pontosan, akkor olvass tovább!

Érdekességek

Ébredés után napi szinten tapasztalhatod az erekciót, amit, ha van partnered érdemes kihasználni. Sőt! Ha kell, keljetek egy kicsit korábban emiatt, ugyanis a reggeli erekció tartósabb, mint például az esti, úgyhogy mindketten örömeteket lelitek majd benne.

Ez a jelenség, az úgynevezett spontán merevedés, ami 6-8 éves kortól, sőt akár már a magzati korban is előfordulhat. Ez az egyik legfőbb bizonyítéka annak, hogy elsősorban nem az erotikus tartalmú álmok idézik elő, azok nélkül is bármikor lehet reggeli erekciód.

Te tudtad?

Az erekció létrejöttéhez, amikor ébren vagy, relaxált állapot és valamilyen szexuális stimuláció szükséges. Ekkor az ingerek következtében a pénisz, amit barlangos sejtek alkotnak, megtelik vérrel és így megmerevedik. Az erekció másik változata a reggeli merevedés, melynek pontos okait illetően nincs teljes egyetértés a mai napig sem. Az azonban bizonyított, hogy az egészséges férfiaknak egy éjjel átlagban 3-5 erekciójuk van, melyek egyenként akár 25-30 percig is tarthatnak.

Ez egyébként nagyon fontos a pénisz egészsége szempontjából, ugyanis a gyakori merevedés biztosítja, hogy a hímvessző szövete rugalmas és puha maradjon. Emellett a jelenség segíti a nemi szerv izmainak az ellazulását, így jobb véráramlást tesz lehetővé. Tehát, tulajdonképpen edzésben tartja a péniszt.

A reggeli merevedés okai

Az ébredés utáni erekció legvalószínűbb oka hormonális eredetű. Egyrészt napközben a férfiak agya termel egy noradrenalin nevű hormont, ami segít kontrollálni a merevedést a nap folyamán. Ennek termelődése viszont éjszaka lelassul, így csökken a kontroll az erekció felett. Emellett a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon termelődése éppen reggel a legaktívabb. A kettő együtt pedig remek kombináció a merevedés létrejöttéhez.

Ezen kívül sokan magyarázzák az ébredés utáni erekciót az erotikus álmokkal, amit csupán az erősít, hogy a REM fázis, ami az ébredés előtti alvási fázis, különösen kedvez a merevedésnek. Így lehetséges, hogy egy felnőtt férfi esetében többször előzik meg szexuális tartalmú álmok a reggeli merevedést, annak azonban valószínűleg nem feltételei. Hasonló a helyzet a véletlenül bekövetkező fizikai ingerekkel. Elképzelhető ugyanis, hogy alvás közben a tested a partnered érintésének vagy a forgolódás közbeni súrlódás hatására jön izgalomba, de nem csak ilyen esetekben tapasztalhatsz ébredés utáni erekciót.

A reggeli merevedés tehát egy természetes jelenség, ami napi szinten megtörténik minden egészséges férfival. Remek jelzője annak, hogy a tested rendben működik és nincsen fizikai akadálya az erekciódnak. Amikor csak teheted, használd ki! Indítsátok jól a napot a pároddal, vagy szerezz magadnak örömet és dobd fel ezzel a napodat, ha egyedül vagy!

Ebben az esetben a sérülések és kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig használj valamilyen síkosítót! Ha nem tudod milyet válassz, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkünketHa pedig máris szeretnéd megtalálni a számodra tökéletes síkosítót, akkor kattints ide! Ismered a Durex Naturals extra szenzitív síkosítót, amely kizárólag természetes összetevőkből készült? Vagy inkább bizsergető érzésre vágysz? Akkor válaszd a Intimate Earth Melt melegítő síkosítót!