Szex blog

A szex jótékony hatásai

2020.09.21 20:45
A szex jótékony hatásai

Szexelni jó, ezt senki sem tagadhatja. Egy mind mentális, mind testi szempontból jóleső dologról beszélünk, ami a párok közötti kapcsolatnak a kiteljesedése. Ez nem csak szociális, de fizikai igényünk is egyben, amit ha kielégítünk, az jótékony hatással van ránk testi és lelki szempontból is.

Nem is gondolnád, hogy mennyi területre hat pozitívan a rendszeres szexuális együttlét.

A következőkben lássuk tehát a szex jótékony hatásait.

A cikk folytatásáért kattints a képre!

szex jótékony hatásai

A szex jótékony hatásai

 

Kezdjük a fizikálisan, a testünkben megnyilvánuló hatásokkal.

 

Először is, talán nem meglepő, hogy a szex felfogható egyfajta testmozgásként is, mivel intenzív izommunkát végzünk. Olyan a hatása, mint egy közepesen erős kardió edzésnek. Szex közben fokozódik a szívverés, így gyorsul a véráramlás, megnő a pulzus, megemelkedik a vérnyomás és nő a légzésszám is. Mivel intenzív mozgást végzünk, több kalóriát égetünk, így a szex segíthet a testsúly csökkentésében, továbbá segít az izomépítésben és az alakformálásban is. Ha fogyókúrára adjuk a fejünket, ezt érdemes lehet megjegyezni. ;)

Továbbá a szex miatt felszabaduló természetes feromonok és egyéb kémiai anyagok miatt, az ellenkező nem is vonzóbbnak talál majd, ha rendszeres, aktív nemi életet élsz.

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres nemi életet élőknél csökken a szív és érrendszeri megbetegedések száma. Külön kiemelendő, hogy a férfiaknál a gyakori szex csökkenti a prosztatarák kialakulását is.


A rendszeres szex nőknél csökkenti a hüvelyszárazság kockázatát. Élete során majdnem minden nő megtapasztalja ezt a kellemetlen tünetet, ami égő érzést és vizelési nehézségeket okoz. A rendszeres orgazmus segít megőrizni a hüvelyi szövet egészségét, amely ezáltal kevésbé lesz fogékony a gyulladásokra és elkerülhető az is, hogy szárazzá váljon. Ha nincs partnerünk, akivel szexeljünk, érdemes akár önkielégítést is végezni, mivel ezzel javíthatjuk az intim területek véráramlását, így több oxigént juttatva a hüvelybe, ezzel erősítve a szöveteket.

Akik heti rendszerességgel élnek nemi életet, azoknál a vérben megemelkedik az immunglobulinok mennyisége, ami a betegségek és kórokozók elleni küzdelem egyik legfontosabb fehérjéje, így tehát immunerősítő hatású is.

A kielégítő szexuális aktivitás fokozza a nemi hormonok termelődését is. A férfiaknál a tesztoszteron, nőknél pedig az ösztrogén szintjét. Ezek a hatások jótékonyak a fogamzóképesség szempontjából, mindkét nem képviselőire. Nőknél a premenstruációs szindróma tünetei javulhatnak az ösztrogén fokozott mennyisége miatt. A szervezetben jelenlévő prolaktin szintje a szex után megemelkedik, ami javítja a szagok érzékelését.

 

 

És hogy mik a szex lelki vagy pszichés előnyei?

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a szex hatással van nem csak a hangulatunkra, de a pszichés állapotunkra is. A jó szextől magabiztosabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk, a rendszeres orgazmus pedig csökkenti a depresszió kockázatát és növeli az önbecsülésünket.


Az orgazmus előtti pillanatokban a szervezetünkben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amelynek hatására megnő az endorfinok vagy más néven szeretet- vagy boldogsághormonok szintje az agyunkban, melyek a jó hangulatért felelősek. Ennek a hormonnak egy további hatása, hogy tompítja a fájdalomérzetet így a gyakori szex fájdalomcsillapító hatással is bír.

Szex után a bőrünk kisimul, pihentebbek leszünk és fiatalosabbak érezzük magunkat. Egy nemrégiben készült kutatásból kiderült, hogy a nőknél a rendszeres heti szex még akkor is lassíthatja az öregedést, ha az nem jár feltétlen orgazmussal.

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a szexuális aktivitás növeli a nők szervezetében a telomerek hosszát. A telomerek őrzik a DNS épségét, és ha ezeknek a telomereknek a hosszát sikerül megnövelni, akkor ez hosszabb élettartamhoz és jobb egészségi állapothoz vezet. A rendszeres szextől pedig a női telomerek meghosszabbodnak, függetlenül attól, hogy szexuálisan elégedettek-e vagy sem.


Mint láthattad, az aktív nemi élet a testre, a szervezetre rendkívül sokoldalúan hat. 

Már csak ezért is érdemes odafigyelni, hogy a már hosszú évek óta tartó kapcsolatból se hagyjuk kihunyni a tüzet.